fredag 18. juni 2010

Kjøtdeiga under lupa

av KR

VG har omsider lagt bort kjendisbryllaupa og kokt saman skikkeleg forbrukarjournalistikk. I testen går det fram at kiloprisen på kjøtdeig normalt er særs høg. Det var me imidlertid kjende med, men at svinnet under steiking er opptil 30% var me ikkje klare over! Svinnet er omlag det same uansett type, så Spareblogg-regelen om maks 19,90 kr pr 400 g er framleis styrande.

Av testen ser ein korleis pris ikkje nødvendigvis heng saman med smak, vinnaren er Coop si ferske kjøtdeig, med Nordfjord og FirstPrice hakk ihjel. Gilde kjem òg bra ut, men burde skåra lågare når kiloprisen er 50% over dei tre nemnde. Dei djupfryste kjøtdeigene er naturlegvis billegare, men skårar lågare på smak.

22 kommentarer:

  1. Hvem lager kjøttdeigen til coop?tviler på att de lager den selv

    SvarSlett
  2. Det er helt klart mye juks med kjøttdeigen.
    Tilsetning av vann gjør at vi bruker mye mer strøm/gass på å steke kjøttdeigen.
    Det stjeler også tid fra oss. De som tilsetter vann i kjøttdeigen skulle vært bøtelagt!!!! Det jeg synes er mest rart er at den fra coop som skulle være uten vann og salt hadde mest svinn. Det lukter svindel lang vei.

    SvarSlett
  3. Vi blir lurt ja...!
    Det hender vi kjøper kjøttdeig i Sverige men vi har aldri målt men vi ser at det blir igjen mere i pannen da den er ferdig stekt.
    Muligens andre regler for salt og vann i maten i Sverige ?

    SvarSlett
  4. Merkelig nok så er kjøttdeigpølsa til Gilde den vi liker best, fordi den ikke gir tørr, kornete kjøtt etter steking. Den er litt vrien å "smuldre" opp i stekepannen under steking, men med litt tålmodighet går det. At det er en del svinn på den, vet jeg, men det er det på alle kjøttdeigene,- Det må være 30 år siden vi fikk god kjøttdeig i byen min,- de kjøttbedriftene er for lengst "forsvunnet", kjøpt opp, lagt inn i andre kjeder og er ikke-eksisterende i realiteten. Tidenes verste kjøttdeig fikk jeg på en butikk på østlandet, hvor de kvernet deigen selv. Den skilte ut et tykt!! fettlag som klistret seg på innsiden av arbeidsbollen da jeg skulle røre sammen deig og krydder mm, til kjøttkaker, så der hadde de altfor mye fett i, luringene. Aldri opplevd noe sånt verken før eller siden :-)

    SvarSlett
  5. ingenting er som hjemmelaga kjøttdeig... av rådyr eller elg... mmmmmm rådyrpizza.. og blir ingen ekkel væske i bunnen av panna... lenge leve å være gammeldags, jakte og partete kjøtt selv.

    SvarSlett
  6. Eg er så jævlig lei av desse testane til avisene. Og ikkje minst desse fantastiske kokkane som påstår dei kan alt. Kjøtdeig blir laga slik :
    1. Ku/okse/ung dyr blir skjært ned til div stykningsdelar som steik, indrefilet, entrecote osv.
    2. Avskjæret ( altså det som ikkje er ein stykningsdel) blir blanda sammen i store blandera på fleire hundrede kilo, fettprosenten blir målt, lovleg mengde salt og vatn blir tilsett og alt blir kværna sammen å pakka.

    Så enkelt er det, når du les kva kokkane frå "Tullinarisk akademi" sei lure eg virkeleg på kva verden dei lev i. Ein ting er ivertfall sikkert, peiling på industriell produksjon har dei ikkje.

    Samme gjeld VG sin biff test, kven har den beste biffen. Kjøttkvalitet varierer frå dyr til dyr, og mørningsprosessen. Det spela ingen rolle kva merke som står på pakken, gode og dårlege biffar får du med alle.

    SvarSlett
  7. Jeg er så forbannet på norske matvarer generelt og denne testen styrker bare min oppfatning av norsk mat!
    Det er alldeles meningsløst at det er lov å pøse på med vann i kjøttdeig, kjøttprodukter, fisk osv. Vi betaler i dyre dommer for VANN!!!Det er jo sykt. At kjøttdeigen, som skulle være et rimeligere alternativ til det en gang så dyre kjøttet, nå som regel kostet mer enn kjøtt, er også helt på trynet. Stappfullt av fett, slintrer og diverse uhumskheter. Hadde vi visst hva vi egentlig får i oss (((gulp))), hadde det kanskje ikke vært så mye tacospising og kjøttdeigmat lenger i de tusen hjem.

    Men svenskene selger jo god kjøttdeig! De får sannelig til DET også! Hva er det med dette nisselandet her, hvor alt skal være dyrt og dårlig og hvor det ser ut for at folk flest bare finner seg i en masse dårlige produkter, vel og merke bare det er billig nok.... Er vi blitt helt apatiske?

    På tide å våkne opp kanskje? La griseriet få ligge i fred i disken og lage noe annet til middag? Enn om vi slutter å kjøpe dårlig mat? Og enn om vi starter med å boikotte denne dyre, utspedde, utvannete og dårlige kjøttdeigen?

    Vet dere at det faktisk går an å lage sin egen gode kjøttdeig? Det er så lett så lett ved hjelp av en kjøttkvern eller en kjøkkenmaskin. Bare prøv, jeg skal love at det blir en helt annen smak og kvalitet på maten.

    Desverre er jo også kjøttet vi kjøper i Norge fullt av vann, så like god som den svenske kjøttdeigen greier vi vel aldri å få det. Ikke så lenge politikerene, mattilsynet eller hvem det nå er som bestemmer hva som er lov og ikke lov med hensyn til norsk mat, ikke kommer med forbud mot å tilsette vann og så mye elendighet i maten vår!!!

    Hilsen
    Pia Sava(som lager sin egen kjøttdeig)

    SvarSlett
  8. Er så enig med anonym over her som forteller hvor enkelt det egentlig er med kjøttdeig.
    Det som brukes til kverning av kjøttdeig kalles KU2, eller kjøttdeigsortering. Den holder 14% fett. Dette fettet legger seg som et belegg i bollen når du rører deigen uansett hvem som har kvernet den.
    Hvordan det er mulig å si at kvernet kjøtt har fin "fettmarmorering" er for meg uforståelig... Marmorering betegner det fine nettverket av fett som kan finnes i en god biff!
    De frosne kjøttdeigene kritiseres for at de er farse-aktige (Nei, sier du det!?!) Ikke så rart... Vakuumerer du kvernet kjøtt blir det farse-aktig uansett om det fryses eller ikke. Farse er jo nettopp kvernet kjøtt som er rørt sammen til en tett konsistens, dog vanligvis spedd. Vær også klar over at det meste av kvernet kjøtt kommer fra en av de få store produsentene vi har i Norge. Slakteriene våre leverer stort sett til Gilde eller Fatland, og det er Fatland (Skjeggerød) som produserer Coop kjøttdeig.
    Når det gjelder salt og is sier produsentene at det gir en "følelse av økt saftighet". Det er vel mer trolig at de koser seg med å tjene 100 kroner kiloen på vann fra springen, og for å få vannet til å holde seg i kjøttdeigen (helt til du steker den) brukes salt. I pålegg er det gjerne fosfat som gjør samme jobben...

    Hva som er i kjøttdeig (og pølser osv...) tror jeg ikke vi skal bekymre oss så mye for. Det er jo kjøtt det også, samme hvor på dyret det kommer fra. I tillegg er det noe sener og bindevev, men det groveste skjæres bort, man skal IKKE kjenne at man tygger noe hardt. Så lenge det er trygge varer og smaker/føles godt så er det greit. Det finnes dessuten regler for hvor mye det maksimalt kan være av slikt. Det er nok mer psykisk hva man synes er ekkelt å spise. At alt mulig "søppel" blir brukt i produksjon er en myte, det ligger enorme mengder sorgteringskjøtt på lager i Norge fordi det ikke selges nok kjøttdeig og da er det ingen som vil gjøre lageret enda større ved å spe på med søppel.

    Hilsen kjøttskjærer og slakteriarbeider

    SvarSlett
  9. Det som betegnes som kjøttdeig i Sverige er laget av oksekjøtt og er mer likt det som kalles karbonadedeig her i Norge. Kvernet svinekjøtt fås kjøpt og blandes etter eget ønske og hva du skal lage.

    SvarSlett
  10. Hei!
    Når det gjelder reglene for hva man kan ha i
    kjøttprodukter er det praktisk talt veldig få regler igjen. Det som forbruker skal se på er
    merkingen. Ingredienslisten.
    Pga at virksomhetene skal kunne drive med produkt
    utvikling og om de vil lage "nye og bedre"produkter med billigere råvarer. Så lenge det ikke er helsefare er ikke "Kvaliteten"med tanke på smak noe som Myndighetene bryr seg om noe særlig:)
    Det som er blitt skrevet tidligere om produktsjon er rett. Helt laterlig og tro at de kan se at et dyr er ungt. Det er sorteringer på flere 100 kilo som blir blandet sammen. Pakkemetode og gassblanding er nok det som avgjør mye , Næringsmiddelteknolog

    SvarSlett
  11. Svensk kjøttdeig er best. Vi kan velge blanding av okse/svin, ren okse og ren svin. Beste er at vi får malt kjøtt uten tilsatt fremmed proteiner. Svensk kjøttdeig kan stekes i motsetning til de norske som blir kokt ved steking.

    SvarSlett
  12. Kjenner jeg blir provosert av en "eksperttest" hvor vinneren både smaker og lukter upult melkeku. Og hvor det står på pakken at "noe" av innholdet "kan" ha vært frossent...

    SvarSlett
  13. beklager, skulle stå utpult

    SvarSlett
  14. av KR

    Det gler oss at debatten fengjer vidt, gode svar er gitt og me takkar elles for gode bidrag.

    Kva gjeld den svenske kjøtdeiga, som er mykje omtala over, er den i følgje våre kjelder meint å nyttast same dagen, haldbar i maksimalt eitt døger. Svenskane har òg for vane å kverne opp dei finare delane av dyret, medan me her i landet for det meste nyttar nakkekjøtet. Diverre vert mykje svensk kjøtdeig øydelagt i bilen på veg til Noreg, men det er vel slik nordmenn stort sett behandlar kjøt. Den norske deiga er, i motsetnad til den svenske, meint å vera haldbar i fleire veker.

    Det seier seg sjølv at dette går utover både kvalitet og smak. Det avbøtande tiltaket bransjen nyttar må vera konservering, gassar, salt og vatn? Her kan kjøtskjeraren over gjerne fylle inn.

    På førehand takk!

    SvarSlett
  15. ser da er fleire som trur at svenskane laga kjøttdeig av indre og ytre filet for å vera snille med oss nordmenn. Får meg te å lura på ka anna eventyr dei trur på

    SvarSlett
  16. Synes det er bemerkelsesverdig at VG klarer å sammenligne pris på kjøttdeig fra, ku, okse og kalv. Riktignok så er all denne kjøttdeigen storfe, og ja, noen produsenter blander disse. Men som bonde, kan jeg si at smaken er som baken. STOOOR forskjell.

    SvarSlett
  17. Re; "Svenskane har òg for vane å kverne opp dei finare delane av dyret, medan me her i landet for det meste nyttar nakkekjøtet"
    Eg blir litt forbanna når eg leser sånt. Hva slags kompentanse har du til å sei slik? Trur folk virkeligt at svenskane bruker dei finaste og dyreste stykkningsdelene på storfe til kjøttdeig????
    Nei...ta deg ein tur til et Gilde eller Fatlandslakteri som har kjøttdeigproduksjon og se hvordan kjøttdeig blir produsert fra "bunnen av". Etter dette så kan du helle skrive ein kommentar her...

    SvarSlett
  18. av KR

    Ja, farse er verkeleg eit tema eg ikkje kan alt om. Samtidig ser eg at eg nok har uttalt meg noko klønete, og kanskje delvis hoppa på myta om den svenske kjøtdeiga. Det har likevel ikkje vore min intensjon å hevde at svenskane kvernar opp filetane, ingen trur det, men den svenske kjøtdeiga er openbart finare kverna og har difor lågare haldbarheit.

    SvarSlett
  19. Vi pleide å blande inn biffer og annet kjøtt i utgått kjøttdeig og karbonadedeig. Det skjer i butikk, ikke hos slakteri. Slakterne vil nok ikke vite av det som skjer i butikkene..
    Bløffing med datoer og ompakking foregår selvsagt her hjemme som i Sverige.
    Har man ferdigmatavdeling i butikken, brukes det utgåtte kjøttet der også.

    SvarSlett
  20. NB! Husk at rent kjøtt består av 75% vann, at en kjøttdeig har noe større svinn enn en annen betyr at den består av mindre fett. Hadde karbonadedeig blitt tatt med i testen ville denne gitt høyere svinn enn kjøttdeig fordi den har mindre svinn men mere vann.
    Husk at kjøtt består av protein, fett og vann. Jo mere fett desto mindre vann og motsatt.
    En ren indrefilet inneholder 10% mer vann en kjøttdeig. Tenk over dette før dere lager flere av disse useriøse testene.

    Kjøttekspert.

    SvarSlett
  21. Karbonadedeig inneholder 74% vann
    Kjøttdeig 67% vann

    Jo magrere kjøttet er desto mere vann inneholder det. Mye vann i kjøtt betyr som oftest at det er veldig magert. Jo magrere kjøttet er jo større svinn får vi under steking.

    SvarSlett
  22. Vil svinnet være større om man hakker opp og steker kjøttdeigen, istedenfor anbefalt helsteking?

    SvarSlett