torsdag 9. desember 2010

Julebord

av SR

Etter finanskrisa fekk arbeidsgjevarane ei orsaking for å ikkje arrangera gratis julebord og gje vekk gåver til sine tilsette. Saman med den dårleg utviklinga innan at kvar minste lille gåve no blir kalla korrupsjon, og ikkje gåve, er dette dårleg nytt for oss spararar. Skulle du likevel vera så heldig å ha ein arbeidsgjevar som ikkje har lete seg inspirera av denne bloggen, har me nokre tips til deg før julebordet.

Ein post arbeidsgjevaren sin sparekniv stadig oftare skjerer over, er drikkevarer. Både av økonomiske og sosiale grunnar. Her er det likevel blitt ein trend med bongar eller eit tal glas vin til maten. Her er det eit klassisk tips å setja seg saman med den gravide kollegaen, eller han som er avhaldande av andre grunnar. På den måten kan du fint spørja om å få dei frie einingane, og vera 100% sikker på at det går greitt. Med mindre kan du tilby deg å spandera ei brus i byte.

For som kjend er bongane ikkje ei løysing på dei sosiale utfordringane eit julebord førar med seg, men meir ei overdraging av det økonomiske ansvaret for underhaldninga det førar med seg. Omsettinga er likestor i baren som elles, og då er det fint med eit ekstra sett bongar.

Ein annan klassikar er å setja seg på eit stort bord. Servitøren vil då umogleg klara å servera alle på bordet samstundes, og må ut for å henta meir. Hiv då i deg desserten i mellomtida, og be om ein til. Det same kan gjerast med drikkevarer.

Elles har det å ta med seg eige øl fått eit ufortent dårleg rykte. Er du dame er det berre å leggja det i veska, og er du mann kan du fjonge på deg ei manneveske eller insistera på å ha med frakka inn i restauranten. Blir du sett stygt på av dei andre, er det berre å skulda på at du ikkje likar det ølet/vinen dei har på den plassen. Mest truleg blir dette uansett ikkje noko problem, då du nok vil ha full forståing frå dei andre. Særleg om du har fina på deg noko ekstra dyrt øl (alt anna enn Pokal).

Lukke til på julebordet, og hugs: det blir ikkje meir pengar enn du sparar sjølv!

6 kommentarer:

  1. Eh...

    Kaprer man for mange bonger og får for mye drikke kan det fort bli litt dyrere enn om man ikkje drakk alt sammen...
    Det kan bli dyrt å måtte slutte plutselig i jobben fordi sjefen ikkje likte at du dansa på bordet og tok med deg sekretæren hans hjem...
    I tillegg kommer legevisitten for å få tatt livet av flatlus eller det som verre er, barnebidrag, evt. giftering...

    Altså, det kan bli dyrt etter hvert...

    Aktuelle tilbud...
    Både Elkjip og Lefsedal(De som ikkje klarer å gjette rette navn på firmaene trenger å ta ett par drinker til) selger en Kenwood Major KM615 på tilbud nå. 2495 med visper, eltekrok, stålbolle, hurtigmikser og kjøttkvern.(Kjøpes alt separat blir det nesten 3000) I tillegg kan man komme over samme for rundt 2800 med en ekstra kunststoff bolle på Lefsebutikken...

    Har nå produsert Kokosmakroner og Riflekjeks i min. I morgen blir det potetbrød, og tørre vafler er også på programmet.
    Neste gang eg fisker sild blir det sildekaker...

    Altså, dette er en 'dyr' gave til dama(Omduhar dame, evt. gubben om han ikkje er redd for kjøkkenet, eller deg selv om du er singel), som viser at du setter pris på henne(ham, deg selv osv... ).
    At den også er nyttig(kan elte alle de 'ferdige brødblandingene' du har kjøpt etter råd i denne bloggen, lage pølse av allt det latterlig billige kjøttet osv.) er jo en stor bonus.
    Om man fortsatt syns den er dyr, så husk at en Kenwood kan gå i arv. Så lenge varer de.
    En hundrelapp eller to i året sparer man vel glatt inn om man har litt fantasi?

    SvarSlett
  2. Gode tips der!
    Jeg har brødbakemaskin på ønskelisten, men bør jeg heller gå for en slik Kenwood og så steke brødene selv?

    Det har blitt mye kneipp på meg i det siste.
    Koster jo 20-30 kroner for et godt brød nå...

    SvarSlett
  3. Hei, Will!

    Ja, det blir fort dyrt i lengda med kjøpebrød, samstundes som det ikkje smakar særleg. Me vil likevel fråråda seg å kjøpa brødbakemaskin. Steik heller opp 4-8 brød når du fyrst bakar. Omn har alle, og då er det ikkje naudsynt med brødbakemaskin.

    SvarSlett
  4. Brødbakemaskiner kan vanligvis bare lage ETT brød om gangen, og de står der og summer og bråker i timevis!
    (Pakkene med ferdige blandinger holder gjerne til to brød... )
    Og de kan ikkje brukes til noe som helst annet...

    En Kenwood er fin, men om du BARE skal lage brød, så er det overkill og mye bortkasta penger.
    Dessuten, den veier 14Kg, så om du er en ekte gnier(som meg) og tar bussen så er det ei plage å frakte den hjem...

    Selv foretrekker eg potetbrød.
    Ganske grovt, veldig holdbart, og får man kjøpt billige poteter så blir det veldig billig også.
    Ulempa er at potetene bør males, ikkje moses, for å få det skikkelig jevnt. Ja og så er det all eltinga, da...

    SvarSlett
  5. Takk for innspill.
    Brødbakemaskin har altså sine begrensninger... Får vel prøve å bake selv noen ganger og se hvordan det går. Har aldri gjort det før. Godt tips å lage mange brød av gangen og fryse ned!

    Nei, kjøper ikke en 2000 kr maskin til å BARE lage brød. Det hadde blitt dyre brød... Som du skriver kan den vel brukes til det meste.
    Potetbrød... Det har jeg aldri smakt, tror jeg. Men lomper er vel laget av potet?

    SvarSlett
  6. Det er de, men de 'teller ikkje' på ett vis.

    De selger potetbrød i mange dagligvareforretninger (20 - 30Kr) så du kan bestandig kjøpe ett og se om du liker det.

    For de som allerede har brødbaker, og kansje en mikser de ellers er fornøyd med, og 'bare' har lyst på kvern så koster en frittstående modell rundt 1200.-

    Sjekk http://www.matoppskrifter.no for flere oppskrifter på potetbrød og mange andre ting.

    OBS ang. kjøkkenmaskiner: Ikkje alle modeller er like sterke...
    Min Major (KM615) tar 1.5Kg 'tung' gjærbakst. Det samme gjør alle de andre i 600 og 800 serien. Men 300 og 400 serien klarer bare 1.36Kg.
    (Tror det er 'Chef' seriene. En ferdigpose fra Mølleren er rundt 1.5Kg når den er utblandet med vann)
    Skader ikkje å sjekke www.kenwoodworld.com for å se kva som finnes av ekstrautstyr og hvilke modeller det passer til om man har 'store planer'.

    SvarSlett