torsdag 14. april 2011

Senk matbudsettet!

av SR

Etter at eg i lunsjpausa røpa at eg har eit matbudsett på maksimalt 7-800 kr i månaden blei eg oppforda til å komma med eit blogginnlegg om korleis dette kan gå. Tanken var fyrst å fylla ei handlekorg, men eg slo då frå meg, då innhaldet vil variera frå person til person. Eg baserar difor det heile på gyldne reglar, og ynskjer med dette velkommen inn i mi verd:

- Gjer få, men store innkjøp. Gå berre i butikken ein eller to gongar i veka. På den måten unngår du å komma på ting på "berre må ha".
- Bruk litt tid på å laga ei handleliste. La den gjerne henge på kjøleskapet slik at det som det er behov for, og ikkje noko anna, blir ført på.
- Kjøp så få halv- og heilfabrikat som mogleg. Ikkje berre er det usunt, det er dyrt i tillegg! Gå i stikkordsregisteret i margen til venstre, og finn fram til "kokebok", der finn du ein del tips til korleis du kan laga saker og ting frå botn av.
- Ikkje ver redd for å gjera store innkjøp. Varer er som regel billegast i stort kvantum, her er 5 kg-sekkane med poteter eit godt døme. Ikkje ver redd for å svi av ein del i starten, du får det att i tida som kjem.
- Ha alltid kontroll på tilbodsvarene. Skaff deg ein frysar, og fyll opp med det som er billeg denne veka. Så slepp du å kjøpa tilsvarande vare til full pris.
- Sjå alltid på tilbodsvarene si datomerking. Ikkje noko er surare enn å ha hamstra for mykje, slik at det går ut. Men ver obs, dette går òg den andre vegen. Det er ingen grunn til å kjøpa éin kg tilbodsost, når det er 3-4 månadar til den går ut på dato. Då kan du like godt fylla opp kjøleskapet.
- Ikkje nedvurder restemiddagen. Ikkje høyr på bakteriefreaksa sine tvangstankar. Middagsmat held seg godt i kjøleskapet 2-3 dagar. Kall gjerne restemiddagen for tapas om det hjelper.
- Aldri ha meir enn 2-3 typar pålegg i kjøleskapet samstundes. Mange typar pålegg er ferskvare, og før du veit av det må halvparten kastast.
- Bak ditt eige brød. Det er meir mat pr. skive (lågare forbruk av pålegg), smakar betre og er veldig lett. I tillegg er ofte ferdigblandingar på 10-kronersmarknad.


Hugs at det ikkje er noko problem å laga middag til under 20 kr pr. mann, berre du gjer store og riktige innkjøp.

1 kommentar:

  1. Ligg unna ferdig oppskore brød. Skivene er alt for tynne(unntat om du har veldig små barn eller skal lage varme smørbrød i en smørbrødgrill).
    Tykkere skiver betyr mindre forbruk av pålegg, så det er ikkje bare mer økonomisk, men sikkert også mindre fetende.

    Spekepølser ol. er rimeligere å kjøpe hele og skjære opp selv. Gjøres det med en oppskjærsmaskin kan man skjære veldig tynne skiver. Smaker likee godt, men mer økonomisk. Og siden spekepølse gjerne er rundt 30% fett, så er det sikkert unnere også.

    Ikkje bare kjøp inn stort, men kok stort også. Det som blir til overs etter middag blir enten middag neste dag, eller fryses ned for å enkelt tines og varmes i microen senere.
    (Eg lager f.eks potetball av 2Kg poteter på en gang. Blir gjerne ei uke med middager tilsammen)

    X-tra pytt-i-panne(1Kg) blir fort opptil flere måltider, men er veldig kjedelig i smaken. Hiv oppi litt paprika.
    Sper man på med ei brødskive med smør på, eller to, blir en slik pose 4 - 5 måltid.
    Rimelig fiskesuppe(selges disse på Europris fortsatt?). Her hjelper man til med en boks fiskeboller. Bytt ut noe av vannet i oppskrifta med kraften fra fiskebolleboksen. Del gjerne fiskebollene i mindre biter før du lemper dem oppi gryta. 2 - 3 middager, alt ettersom hvor storspist, og om man tar en brødskive ved siden av.
    Har man dårlig med plass til å lagre poteter, så er ris et veldig godt alternativ, så lenge man kjøper store sekker(4Kg eller større. Boil-in-bag og andre 'praktiske' pakninger er gjerne 4ganger dyrere. )

    Frokost. Dagens viktigste måltid.
    Eg kjøper rimeligste muesli.
    (Firstprice/Euroshopper, 1Kg for 12 - 13Kr)
    100gram, og en skvett melk(1.5dl? har ikkje målt)
    La stå ett par minutter mens eg smører matpakka. Tilsetter ei halv skje med sylte for smakens skyld rett før eg spiser. Et 12Krglass på Europris varer to uker, omtrent.

    Mer enn to åpnede pålegg samtidig = sløsing, med mindre man er en større familie.
    (Prøv å ikkje ha flere forskjellige pålegg enn familiemedlemmer. Katter og hunder teller ikkje.)
    Prøv også å unngå pålegg som bare en liker. På dette viset kan man rettferdiggjøre å kjøpe større pakninger, som jo er billigere.

    Planlegg for flere dager fremover. Koker man opp spaghetti en dag, kan det jo være en ide å dele et glass (500gram) med pastasaus ut over 2 dager?
    (Lengre bør det åpnede glasset ikkje stå)
    Drikker man kefir/Surmelk til potetball/raspeball/komle, evt. blandaball, så bør man gjerne ha flere slike måltider i dagene fremover inntil melka er drukket opp?
    (1L kefir holder til 3 måltider for meg.)

    Regner forresten med at 'budsjettet' er utregna i forbrukte varer, ikkje nødvendigvis innkjøpte den måneden?

    Fryser: Den MÅ stå i nærheten av kjøkkenet ellers blir det fort 'kvisomt' å hente ut varer fra den. Står den på selve kjøkkenet betyr det at man kan kjøpe et mye rimeligere kjøleskap da man ikkje trenger fryseboks. Sjekk at den har rett temperatur. -18 eller kaldere er regelen. 'Sibir om vinteren' er sikkert effektivt for å fryse varer, men koster mer i strøm.

    Til jul baker man kaker selv. Bare ta en titt på f.eks sandkaker(en av mine favoritter) disse kan man lett produsere for halve prisen du kjøpr dem for i butikken. Og de kan fryses og nytes hele vinteren. Harman mer enn ett par gjester over sparer man inn kostnadene for formene første jula.
    Liker man en kjeks eller småkake til kaffen/teen ettermiddag? (Litt luksus må man kunne unne seg en gang imellom) bak disse også.
    Mange tørre kjeks og småkaker står seg lenge.
    Se www.matoppskrift.no

    Det finnes mange 'gratis' matkilder man kan utnytte.
    fiske i sjø, bær, sopp og nøtter i skogen...
    jakt på kråke og ravn...
    http://erikroysland.blogspot.com/

    anthony_Lion

    SvarSlett