onsdag 2. november 2011

Sparebloggen sine straumsparartips

av KR

Kong Vinter kjem krypande, seier klisjéane, men me legg oss ikkje flate for vinterkulda. Oktober til mars er den viktigaste perioda for straumsparing, slik me ser det. Sjølv om straumbørsen Nordpool peikar mot vesentleg lågare prisar i år enn i fjor vinter, let ikkje den gode sparar seg lure til å fyre litt ekstra - for slik å skru opp straumprisane. Her serverar me straumsparartipsa du aldri får lære av Enova.

Redd ein kubikk vatn, spar ein kwh! Sparebloggen syner deg korleis:

*Gløym sparedusjen, bruk heller vaskefat og klut. Der ein sparedusj kostar deg 10 liter vatn i minuttet, vil eit vaskefat romme éin liter i timesvis. Er du så skitten at du treng dusje, burde du skamme deg!

*Senk all varme til eit minimum nattestid, det er steikje kaldt å stå opp uansett!

*Hald maksimalt temperaturen på 16 grader, og kle deg heller godt innomhus. Kast ikkje av deg ullgensaren og ullsokkane straks du kjem inn, lat heller plagga vera på. Det er ikkje meininga å gå med tskjorte inne i norske hus midtvinters. Ta aller helst på deg ullundertøy om du skal sitje i ro framføre TVen.

*Invitér folk til gards, det er mange kwh i kvar kropp - særleg om dei er gode og mette før dei kjem.

*Tøm ikkje ut potetvatnet, lat det stå i daglegstova og varme opp rommet. Alternativt tømmer du potetvatnet på termos, og nyttar det i varmeflaska i senga seinare på kvelden.

Del gjerne dine beste sparetips i kommentarfeltet. Det er miljøvennleg å spare straum, følgeleg også moderne!

7 kommentarer:

  1. Ikkje ha TV.
    Ein sparar straum, rådyre lisenspengar og har betre tid til nyte gode bøker som elles berre står og støvar ned i bokhylla, ver ærleg, vi har dei alle saman. Ein får då ei god unnskulding for å besøke dei som faktisk har TV og vere sosial.

    SvarSlett
  2. Koblingsur på varmekablene på badet. Det holder at de står på en time eller to om morgenen, og så igjen på ettermiddag/kveld. Det er en dyr måte å varme opp resten av huset/leiligheta.

    SvarSlett
  3. Enda et tips til de som eier, ikkje leier...
    Varmepumpe!

    denne koster 6000.-
    http://www.jula.no/luftvarmepumpe-3810-w-416089
    I tillegg kan du få bruk for festebraketter ol.
    Ja, og en stor bor eller slegge til å ta hull i veggen...
    (Eg brukte hullsag, to overlappende hull på 70mm ble akkurat passe for slanger og kobling)
    Det er gjort på en ettermiddag å montere den, og siden dette er en ferdig fyllt modell med hurtigkoblinger så kan alle gjøre det selv.

    De har en billigere modell, til 5000.- også, men den ser ut til å ha noe svakere spesifikasjoner.

    SvarSlett
  4. - Et stearinlys avgir like mye varme som et menneske! Men da gjelder det jo å finne så billige stearinlys som mulig.
    - La stekeovnen stå åpen etter bruk.
    - Spør en bestemor om hun kan strikke pulsvarmere til deg.
    - Og: http://www.web-eos.no/wattvett/ (ikke prøvd ut selv, vel og merke.)

    SvarSlett
  5. Gardiner isolerer mer enn man tror. Slipp inn sola og varmen fra den de få timene vi har lys nå, og dra gardinene for igjen når det blir mørkt.

    SvarSlett
  6. Gardiner isolerer ved at de holder lufta mellom gardinene og vinduet i ro. Luft er som kjent en veldig god isolasjon, og så lenge ikkje ny(varm) luft kommer i kontakt med vinduet mister man ikkje varmen oppbevart i lufta.
    Dette er årsaken til at de panelovnene med 'innsving' øverst som leder lufta innover i rommet er så mye mer effektive enn vanlige panelovner.
    Et lag med gjennomsiktig plast har samme effekt.
    (Og det kan også tapes fast så er man helt sikker)

    SvarSlett
  7. Det er fullt mulig å dusje uten å bruke mye energi.
    Den mest tekniske løsningen er å ha varmegjennvinning på avløpsvannet, der avløpsvannet varmer opp innkommende kaldvann.

    Den andre måten å gjøre det på, er å ha et badekar, sette i proppen og dusje. Når du er ferdig, lar du vannet stå i badekaret til det har nådd omtrent romtemperatur.

    SvarSlett