laurdag 21. november 2009

Restemiddag

av AH

Kjære gjerrigknark! Som deg har jeg hatt gleden av å bli jevnlig påminnet hvor mye penger som farer rett i toalettskålen, ofte med våre egen velsignelse. Flau har jeg måttet innrømme at joda, jeg kjøper jo Gilde kjøttdeig og Bama "spisemodne" avocado, for det er jo så fin innpakning, og kvaliteten er sikkert mye bedre. Kjenner du deg igjen? Skam deg! Så klart har jeg aldri kjøpt annet enn First Price!

Mangt et sparetips har blitt gitt i denne veven, men det har alltid dreiet seg om én ting: innkjøpskostnad. Derimot medfører det også kostnad å ha noe i form av vedlikehold og, ikke minst, økonomisk bruk. Det er mangt et delemne som kan taes opp i denne sammenheng, men jeg ønsker gjerne å begynne med noe vi alle kjenner: Restemiddag.

Du har kjøpt din kalkun til 27,90 på Rimi, kjøttdeig på Joker til 19,90 og sogar funnet sjokolade utgått på dato hos Kiwi. Men hvordan sikrer du at disse verdiene blir ivaretatt på best mulig måte? Når kalkunen er spist opp, kaster du slintrene? Når du har spist opp eplet, er det noe igjen? Selv den enkleste fiskepinne er god mat dagen derpå så lenge miljøet rundt er riktig. God matlaging koster ikke! Derimot er det kjekt å unne seg et par ess i ermet:

* Krydderplanter er smakfulle, pynter huset (kast ubrukelige blomster), koster lite, vokser ut igjen og krever minimalt med vedlikehold. Utnytt alle blomsterkasser og passende steder i hjemmet og sørg for en variert flora. Dessverre krever dette en investering, men husk at den betaler seg! Pass dog på å gjøre innkjøpet i familieeide innvandrerbutikker - både prisene og utvalget slår Reitan ned i støvlene.

* Mikrobølgeovn er en omstridt kjøkkeninnredning blant mange, men både tids- og strømbesparelsene denne fører med seg mer enn veier opp for alle innbilte ulemper. 395,- hos Lefdal. Om det er tungt å svelge, trekk paralellen til nytteverdien ved å investere i fluortannkrem.

Har du gammelt brød i skuffen? Gled deg, de er jo nesten krutonger! Smårester av mat trenger ikke være noen byrde, snarere tvert i mot! Hvis restene dine er så små at de ikke holder til et måltid håper jeg følgende eksempeloppskrifter kan inspirere deg til et enda mer variert (samt rimeligere) kosthold:

Potetkrem
-Kalde, kokte poteter fra i går
-Melkekartong med en slant igjen (jo fetere, jo bedre)
-Salt & pepper

Kutt potetene i terninger og stek disse i en teflonpanne (sparer bruk av smør/olje). Når potetbitene er stekte heller du over melken og lar denne koke. Rør rundt til det tykner, du bestemmer selv hvor løs konsistens du vil ha. Smak til med salt & pepper. Ypperlig som tilbehør til varm mat, eller sammen med f.eks. sild og brød til søndagsbrunchen.

Pestopasta
-Kald spaghetti fra i går
-Pesto
-Den siste salamiskiven i pakningen

Som med potetene sparer du å tilberede spaghettien, og som vi alle vet er tid penger! Varm opp spaghettien i en mikrobølgeovn, iblandet en oppstrimlet salamiskive. Litt pesto legges ved siden av; denne kan du smøre på spaghettien. Har du krydderplanter gjør det seg godt med litt ekstra basilikum.

Pølseflarn
-En middagspølse, grillpølse eller lignende
-Ostehøvel
-Olje
-En tørr brødskive eller First Price makaroni
-Salat (for den spandable)

Høvle pølsen i flak. Legg litt olje i stekepannen og stek flakene sprø. Dersom du har brødskive, legg den i stekepannen og hell litt ekstra olje over og stek den en smule, slik at den blir litt sprø på utsiden. Legg på tallerken med salat og pølseflarn. Skal du virkelig feire kan du også unne deg litt tomat. Hvis du bruker makaroni har du en ferdig middag; litt ketchup, krydder eller ost gjør dog det hele ekstra spennende.

Charternudler
-Gårsdagens fiskepinner
-First Price sursøt saus
-First price nudler

Kutt fiskepinnene i biter og varm disse i mikroen. Dersom du ønsker kan du også varme sausen. Kok nudlene som vanlig, bland i biter av fiskepinner (etter vannet er helt av) og ha så over saus til slutt.

Godt måltid!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar