tysdag 22. mars 2011

Pizza: First Price vs Coop Xtra

av AH

Vi lever i en hektisk hverdag. Arbeidet krever sitt, og kemneren finner stadige nye triks for å fravriste deg dine sårt oppsparte skilling. Derfor kan det i latskapens navn av og til være rom for å nyte noen av fruktene av vår moderne og høyteknologiske levestandard. Jeg snakker så klart om frossenpizzaen: Både uoffisiell nasjonalrett, ungkarens redning og alenemorens dårlige samvittighet. Matvaren vi elsker å hate, og hater å gå tom for.

Hvordan skal så en sparsom kar ta del i denne orgien av ferdigmat? Grandiosa, som for 10-15 år siden var den nye silden, er nå priset for å flå. LOs mulighet til endelig å engasjere seg i noe av betydning blir dog forspilt - men det er en annen artikkel.

Likevel, håpet er ikke ute. Takket være lavtlønnede EU-borgere er det mulig å få seg en slik frossenpizza uten å miste en finger. Som en god sparer har du sikkert lagt merke til First Price sin variant til 16,90. Men litt mindre kjent er også Coop sin nye Xtra-pizza til to kroner mindre. Vi har skrudd på ovnen og testet dem begge!

First Price

First Price sin pizza formelig bugner av fyll. Ikke bare er det den største (460g vs 420g), den har også mest fyll. 14,5% mozarellaost (fancy fett) og hele 12,5% skinke. Men ikke nok med det - denne skinken er så og si uten vann og dermed fri for lureri. Bravo, First Price! Det virker ikke som det er spart på noe annet enn prisen, hvilket varmer et sparerhjerte (og der hjertet er varmt trengs mindre fyring).

Smaken er det heller ikke noe å si på. Bunnen er sprø utenpå og myk inni, og rangerer blant de beste frossenpizzabunner jeg har smakt. Virkelig fortreffelig! Nok engang applauderer vi First Price, deres fornuftige produkter samtidig som vi noterer oss at den er produsert i Tyskland; et kvalitetstegn for slike matvarer.

Fyllet og osten fungerer godt sammen, og vissheten om at vi fråtser i skinke høyner smaksopplevelsen. Bedre enn dette kan man nok ikke få for 16,90. Skal vi allerede utrope en vinner av testen? Nei, det ville vært uprofesjonelt. Vi må gi Xtra-pizzaen en sjanse (selv om den nok ikke har noen, ho ho).

Men så skjer det. Det blir overskyet, hornmusikken surner og en merkelig følelse stiger frem. Det er noe galt med pizzaen, magen føles ubehagelig. Sulten er ikke lenger gjeldende, samtidig som metthetsfølelsen glimrer med sitt fravær. De siste par stykkene svelges pliktskyldigst, og det som for litt siden var en solskinnsfylt sommerdag med fuglesang og livsglede er nå en litt kjedelig septembermorgen med en anelse om at alt ikke er helt som det skal være.

Noe galt er det med denne pizzaen. Kanskje vi var for grådige og bare burde spist halvparten; er det samvittigheten som gnager? Det kan forsåvidt også være på grunn av bunnens noe uortodokse sammensetning, men sikkert er det at dette endte ikke så bra.

Coop Xtra

Coop sin pizza er fra innholdsfortegnelsens side nærmest en vits i forhold til First Price. Her er det bare 6% skinke, og en temmelig utvannet som sådan. Like fullt, også her brukes det jåleost (12%). Vi hånler, putter pizzaen i ovnen og plystrer gammel jegermarsj mens vi venter.

Etter endt steking er det tydelig at deigen er av en ganske annen type. Den har hevet kraftig og minner om tilsvarende hos Big One (eller den nye 100-kroners Grandiosaen, om du (gud forby) skulle ha kjøpt smakt denne). Den ser litt tørr og fæl ut, og fordommene strømmer på. Nei, her må det handles! Og vi setter tennene i.

Men nok en overraskelse venter på oss, for denne var slett ikke så ille! Tomatsausen er smakfull (med en anelse om at det kan gå begge veier) og totalopplevelsen ganske all right. Ikke samme frelse som med First Price, men man er samtidig skånet for skjærsilden etterpå. I tillegg tar det mye lenger tid å spise opp hele (den krever sine tygg), noe som drøyer ut og kan være til stor hjelp dersom det er knapt ved middagsbordet. Det bør også opplyses at den, sine skarve 420 gram til tross, gir en ok metthetsfølelse og lar deg unngå depresjon post-euus.

Oppsummering

First Price
Pris 16,90
Vekt 460g
Pris pr gram 3,67 øre
Kjøtt 12,5%
Ost 14,5%
Smakskurve Ekstatisk -> trivelig -> svikefull

Coop Xtra
Pris 14,90
Vekt 420g
Pris pr gram 3,54 øre (-3,6%)
Kjøtt 6%
Ost 12%
Smakskurve Trivelig -> trivelig -> behagelig

Prisene er henholdsvis fra Kiwi og Coop Prix.

Hver pizza har sine fordeler, og First Price er på papiret en overlegen vinner. Like fullt, det er opplevelsen som teller, og vi ser oss derfor nødt til å utrope Coop Xtra som vinner av denne duellen. God middag!

2 kommentarer:

  1. Eg ser på Coop Extra pizzaen som en 'basis' som man smakssetter selv.
    tips: Så noen chiliplanter i blomsterpotter...
    tips 2: Dette er fine gaver til de som påstår at de liker sterk smak... Se etter 'Hungarian Yellow' eller 'hot wax' i frøhyllene.

    Ang. 10Kr brødblandinger på Coop...
    Lagt merke til at hevetiden er 45 - 60minutter?
    Tilfeldigvis er steketiden til en Coop Extra fiskegrateng 45minutter.
    Starter man å bake brøda når man slår på stekeovnen(225grader for fiskegratengen) så har brøda heva ferdig til middagen står på bordet. Bare juster ned temperaturen(200grader for brød ) og flytt rista til nederste rille.
    Man sparer noen øre på at ovnen allerede er varm.

    Var og handla sukker igår...
    1Kr kosta 16.90 på Bunnrpris. 10Kg kosta 149.
    (Flaks at eg hadde med meg bil... )
    Sjekka prisen på Coop Mega idag.
    21.80 for 1Kg, og 197 for 10Kg.
    Sukker er en vare som de færreste ser på prisen på når de handler.

    Om noen kunne fiksa ei liste over basisvarer og typiske middagsretter, så kunne vi kansje kjørt en skikkelig sammenligning, f.eks en gang i måneden?

    Anthony Lion, anonym fordi blogspot fortsat suger...

    SvarSlett
  2. Prøv også Rema's dobbel pizza til 19.90.

    Den smaker helt kurant og gir vel mest for pengene. 2stk 330 gram tror jeg det er.

    Smaker litt som ristorante.

    SvarSlett